Коалиция на нежелаещите да приемат механизъм за разследване на главния прокурор.

...
Коалиция на нежелаещите да приемат механизъм за разследване на главния прокурор.
Коментари Харесай

Коалиция на нежелаещите. Или как НПК виси на едно заседание на комисия

" Коалиция на нежелаещите "  да одобряват механизъм за следствие на основния прокурор. Така министърът на правораздаването Крум Зарков дефинира парламентарните сили, възпрепятващи приемането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) като все намират мотив да го забавят.

В три точки Зарков разяснява защитните тези на тази коалиция, а точно - че импортираният от него план е писан " на коляно ", че е импортиран късно за разглеждане в Народното събрание и по тази причина в този момент няма време за приемането му, че е бил покрит от други сходни планове. И обобщава:

" Тези осем изгубени дни можеха да са задоволителни за приемане на импортирания на 30 декември законопроект. "

" Но има метод всичко това да се избегне стига задоволителен брой народни представители да се разграничат от " обединението на нежелаещите " и да създадат по този начин, че идната (тази) седмица законът да стане факт. Защото невероятно няма. ", написа Зарков във фейсбук профила си през вчерашния ден.

Как стоят нещата с времето? Просто е - няма време. Ако президентът Румен Радев в действиителност разпусне 48-ото Народно сърание на 3 февруари, т.е. този петък. 

Шанс поправките в Наказателно-процесуален кодекс да минат и на второ четене, има единствено, в случай че ръководителят на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) насрочи за през днешния ден съвещание на комисията, на което да бъдат обединени всички проекти за ремонти в Наказателно-процесуален кодекс в един отчет. А на следващия ден, когато Народното събрание ще заседава изключително, да се изиска тридневен период, оптимално късият съгласно правилника на Народно събрание, за внасяне на оферти сред двете четения. Ако залата гласоподава със " за ", то в петък, преди президентския указ, Наказателно-процесуален кодекс може да бъде подложен на гласоподаване и съответно да бъде дефинитивно или признат, или отритнат.

Заседание на правната комисия, планувано за през днешния ден обаче няма. Въпреки че в петък от ГЕРБ разясниха импровизирано, че комисията ще се събере в понеделник.

Членове на " правна " разясниха пред Клуб Z през днешния ден, че Радомир Чолаков привиква съвещанието на следващия ден. Т.е. един ден няма да доближи за гласуването на Наказателно-процесуален кодекс (ако срокът бъде скъсен на три дни, а президентът разпусне Народно събрание на 3 февруари).

Други комисии обаче ще заседават през днешния ден, демонстрира информация на уеб страницата на Народно събрание. Събират се деппутатите от комисията по районна политика и от комисията по икономическа политика и нововъведения.

Осем дни

Иначе да, тъкмо осем дни забавиха окончателното приемане на механизма за надзор на основния прокурор. Водещият план е на Министерския съвет (при общо пет по темата), импортиран на 30 декември след координиране с европейските сътрудници, минал през наложителното за плановете на Министерски съвет близо едномесечно публично разискване, както и през редица разисквания със засегнатото съсловие. Неофициално по него имаше единодушие с ГЕРБ да бъде признат. Така, на 11 януари, във водещата комисия по правни въпроси персонално се яви ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ), с цел да приветства депутатите и гостите (дори от дипломатическия корпус) и да им пожелае триумф в начинанието.

Начинанието обаче " катастрофира " след шест часа чуване на мнения, в това число на прокуратурата (в лицето на шефа на Националната следствена работа и заместител на Иван Гешев – Борислав Сарафов). Стана ясно, че и самият Гешев желае да се изкаже по Наказателно-процесуален кодекс, само че в този ден бе в командировка в Турция. Така ръководителят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) не подложи плана на гласоподаване за първо четене. Вместо това бе решено да бъде чут основният прокурор идната седмица. Против бяха единствено депутатите на " Продължаваме промяната "  и " Демократична България ".

Датата към този момент е 19 януари и Гешев към този момент е в комисия, с цел да се изкаже (за следващ път) по механизма. Гласуване се организира, като този път от ГЕРБ поддържаха плана, който другояче дефинират като противоконституционен. 

Миналата седмица бе " тройно сериозна " за Наказателно-процесуален кодекс, заложен в дневния ред за гласоподаване на първо четене - само че не в сряда, а в четвъртък. В четвъртък пък от първа, бе изместен като трета точка, като преди този момент депутатите обстойно обсъждаха промени в Закона за правосъдната власт и зависимостта на следствието от основния прокурор. Дебатите по Кодекса започнаха чак след 15 ч. Три часа по-късно обаче председателстващият съвещанието Йордан Цонев (ДПС) разгласи инспекция на кворума и разпусна съвещанието, откакто се записаха едвам 76 народни представители. 

От групата на ГЕРБ се записаха двама (от общо 67), От тази на " Продължаваме промяната " 25 души (от 53), от Движение за права и свободи - един (при 36 национални представители), от " Възраждане " 21 (при 27), от Българска социалистическа партия 12 (от 24), от Демократична България 11 (при 20), от " Български напредък " трима (от 12). В зала бе единственият самостоятелен народен представител - Явор Божанков.

Депутатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха в зала, само че съзнателно не се записаха. Голяма част от изчезналите национални избраници от Политическа партия и Демократична България пък бяха в комисията за електронното ръководство, управлявана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на " Телус " по отношение на модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше въобще право да заседава - защото правилникът не позволява съвещания по време на пленарното такова. Заседанието й стартира в една от почивките, само че не завърши или не бе отсрочено с края й.

Така гледането на Наказателно-процесуален кодекс продължи на идващия ден, в петък, като планът на Зарков и още няколко минаха.



Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР